Forsæt til hovedemne

Hvad er infrarød varme


Den bedste måde at forstå infrarød varme er ved at beskrive virkningen af infrarødt lys, og følelsen af den dejlige varme vi oplever, når solen skinner fra en skyfri himmel på en kold vinterdag. Den logiske tanke ville være at når lufttemperaturen er lav, vil du også føle dig kold, men de infrarøde bølger, der udsendes af solen, bevæger sig uhindret gennem luften og varmer ethvert objekt de rammer - inklusive din krop.

De fleste konventionelle varmesystemer udsender mere eller mindre infrarøde bølger. For eksempel, hvis du du sidder nær åben ild, vil du mærke en varme i dit ansigt. Hvis du lægger din hånd foran dit ansigt, stopper dette den infrarøde stråling at ramme dit ansigt direkte. I stedet vil du føle at den side af hænderne der vender mod ilden bliver varm.

Dette er infrarødt lys!

Teknisk set er Infrarød lys den elektromagnetiske stråling der befinder sig lige ved siden af det røde lys i det synlige lysområde i det elektromagnetiske spektrum. Se figuren under. 

Vi hører ofte ordet stråling og forbinder det automatisk med at være skadeligt, men faktisk er stråling I bund og grund en proces med energi emission. Ligesom almindeligt lys er infrarød stråling ufarligt og selv vores egne kroppe udsender infrarød stråling. Eksempel herpå er når søge- og redningshelikoptere søger efter forsvundne personer om natten. Til dette bruges kameraer der kan opfange de infrarøde stråler.
Konventionel opvarmning KONTRA Infrarød opvarmning
Konventionel opvarmning i hjemmet fungerer ved at varme luften omkring dig op. For eksempel gør en radiator det meste af sin opvarmning gennem konvektionsstrømme (den afgiver også små mængder infrarød stråling). Når radiatoren varmer op, varmer den luften direkte omkring den, som derefter udvides og stiger. Når den varme luft stiger, skaber det et vakuum bagved det, der trækker koldere luft i kontakt med radiatoren og får den til at varme op. Når den varme luft begynder at køle ned, falder den ned til gulvniveau. Denne kolde luft opvarmes igen, og denne proces gentager sig igen - dette kaldes konvektionsopvarmning.

Luft til Luft varmepumpen opvarmer, som navnet siger, også luften. Men i stedet for at udnytte den naturlige opdrift til cirkulation forsøger den at fordelen varmen med en indbygget ventilator.

Infrarøde varmepaneler en ret ny type opvarmningsform til boliger og fritidshuse. Varmen udsendes fra varmelegemet i panelet og bevæger sig uhindret gennem luften indtil det rammer en genstand. Denne absorberer strålingen og får molekyler i den til at vibrere og derved producere varme.

Hvis bølgerne rammer personer, vil varmen ”rejse” omkring en cm ind i kroppen og give en følelse af dyb varme og velvære. Varmen vil opleves selvom du ikke står direkte i vejen for bølgerne, da de øvrige overfalder i rummet vil udstråle varmen tilbage mod dig. Selvom traditionel opvarmningsformer med gas, olie og fast brændsel også varmer med infrarød stråler har de elektriske infrarøde paneler store fordele. Du behøver ikke at bruge rørledninger eller lagringsfaciliteter når du installerer eller skal vedligeholde panelerne. Sikrer du at din strømleverandør leverer grønt strøm kan du få 100% emissionsfri opvarmning.

Elektriske Infrarøde paneler findes i mange størrelser og visse modeller kan også fungere som spejle. Antal og størrelse er en direkte faktor af rummet der skal opvarmes. Der findes ingen bevægelige dele og varmen er 100% lydløs hvilket også gør dem ideelle til soveværelser.